Vijf tips voor rust in je werkomgeving

10 februari 2014

Iedereen kent het wel: een overvolle mailbox, ‘geeltjes’ om je aan zaken te herinneren en notities op alle mogelijke plaatsen. Om efficiënter te werken volgen hier vijf handige tips:

1. Zorg voor zo min mogelijk ‘verzamelemmers’.
Informatie komt op vele manieren binnen. E-mail is de voornaamste, maar ook social media, what’s app, telefoon, vergaderingen en gesprekken met collega’s, internet en niet te vergeten gedachten zijn manieren waaruit acties ontstaan. Om overzicht te houden is het goed om enkele kanalen te kiezen waarop acties binnenkomen. Ons brein herinnert ons aan dingen, maar niet altijd op het juiste moment… Onder de douche denk je aan die klant die je nog moet bellen, in de auto aan die mail die je nog moet sturen en op kantoor aan de koffiemelk die thuis op is. Zorg voor maximaal 3 ‘verzamelemmers’ bijvoorbeeld je inbox, een notitieboek en een lijst op je mobiele telefoon.

2. Zorg voor een opgeruimde werkplek.
Spullen leiden af. Zorg daarom voor een opgeruimde werkplek! Hoe minder vaak je dingen nodig hebt, hoe minder toegankelijk ze hoeven zijn. Je pen en papier, telefoon en laptop liggen dichtbij. Je projectmappen op ‘pak-afstand’. Correspondentie etc. in een (bij voorkeur digitale) map. Alles wat je langer dan een week niet nodig hebt berg je op in een kast. Heb je te weinig opbergruimte, denk dan aan Ikea of huur bijvoorbeeld een opslagruimte bij jou in de buurt.

3. Ruim ook je digitale werkplek op.
Kies hoofdgroepen waarop je wilt archiveren. Houd deze structuur aan in je inbox, op je harde schijf en in ‘the cloud’. Er is uitstekende software op de markt en er zijn veel tips op internet te vinden over dit onderwerp. Google maar eens op ‘digitaal archiveren’. Het belangrijkste is wel om er ook naar te werken!

4. Zorg voor een rustige werkruimte.
Het is belangrijk dat je een rustige werkruimte hebt. De kunst is om balans te vinden tussen rust en uitdaging tot creativiteit. Let bijvoorbeeld op kleur, accessoires en foto’s.

5. Maak een plan.
Last but not least… Start met een plan! Alhoewel de werkelijkheid meestal afwijkt van wat je van plan bent, is planning onmisbaar. Het helpt je om acties in de juiste volgorde te zetten en je plan bij te stellen als je ervan afwijkt.

image