Een lesje in ‘Customer Satisfaction’

15 oktober 2014

In mijn werk als operationeel manager bij Kubus Self-storage ben ik samen met ons team dagelijks bezig met klanttevredenheid. Wat is onze waarde voor onze klanten, hoe laten we weten dat we zo goed zijn en het allerbelangrijkst: maken we dat waar? Tot mijn verbazing kreeg ik een mooie les in klanttevredenheid op een moment dat ik het niet verwachtte…

Het was donderdagavond, ik was net thuis, en was met Puck (mijn dochter van 8) en Daan (mijn zoon van 11) aan het overleggen wat we zouden gaan eten. In een korte ‘brainstormsessie’ kreeg ik een idee… We gaan zelf pizza maken! Beiden waren erg enthousiast dus ik had twee potentieel tevreden klanten, waarvan er 1 meeging om de ingrediënten te halen en de ander op de bank bleef iPad-ten.

In de dichtstbijzijnde supermarkt bleken de doe-het-zelf-pizzapakketten niet in het assortiment. Ik keek Puck aan… “Zullen we anders een kant-en-klare pizza nemen en er zelf dingen op doen?” vroeg ik haar. Ik zag aan haar gezicht dat ik dat er niet doorheen ging krijgen. “Laten we maar naar Albert Heijn gaan” zei ze. “Daar hebben ze van die blauwe pakketten om zelf pizza te maken”.

In de Albert Heijn aangekomen, bleken de ‘blauwe pizza pakketten’ (huismerk) niet op voorraad. Ze hadden wel een A-merk liggen, maar ja; dat waren geen blauwe! Nadat iemand ‘achter’ had gekeken (wat gebeurt daar toch?) en ze daar ook niet lagen kreeg ik akkoord om het A-merk te kopen. Het werd al wat laat dus ik nam voor Daan wel een kant-en-klare pizza salami mee. Hij had gevraagd of ik wel snel terug zou komen waardoor ik dacht dat hij honger had; mijn perceptie.

Daans kant-en-klare pizza salami ging als eerst in de oven. In de tijd dat die gebakken werd, gingen we de doe-het-zelf-pizza maken. Ik deed er veel salami en groenten op, want dat vind ik zelf lekker op een pizza… “Mama doet het altijd anders” hoorde ik nog, maar ik zou ze laten zien hoe heerlijk die pizza van mij wel niet is.

Daans kant-en-klare pizza was klaar en zijn eerste opmerking was: “Dit is geen zelfgemaakte” vervolgd door “Wat zijn die witte dingetjes?” Nadat ik zei dat het kaas was en dat op alle pizza’s kaas zit begon hij met tegenzin aan de pizza salami. Toen hij vroeg of hij alleen de randen mocht opeten vertelde ik hem dat mij het tegenviel dat hij dat vroeg. “Ik heb speciaal voor jou een pizza salami meegenomen!” Ik zag zijn vragende blik, en bedacht me dat hij daar helemaal niet om had gevraagd… “Of je moet wachten tot de andere pizza klaar is”. Dat wilde hij liever…

De zelfgemaakte pizza kwam op tafel. “Zit hier ook kaas op?” “Hij ziet er anders uit dan normaal” “Mama doet er minder salami op”. Na een paar happen zei Puck dat ze ‘buikpijn’ had en wilde Daan ook van deze alleen de randen.

Ik vroeg mezelf af waar het nou mis was gegaan. Ik had toch echt mijn best gedaan; was speciaal naar de supermarkt gereden, had een extra pizza voor Daan gehaald, had de zelfmaakpizza precies gemaakt zoals ik vond dat die hoorde. Ik had mijn best gedaan voor mijn ‘customers’, maar ze waren niet ‘satisfied’.

Al analyserend kwam ik tot de conclusie dat ik (1) niet gevraagd heb wat voor hen een goede pizza betekende, (2) hierdoor het resultaat vooral goed was in mijn beleving, (3) ik vooral veel moeite had gedaan voor iets waar zij niet om gevraagd hadden en (4) ik niet geluisterd had naar hun feedback.

Wat in mijn werk zo voor de hand liggend is, had ik helaas niet toegepast bij het maken van de pizza; de enige die kan bepalen of je klant tevreden is, is de klant zelf. Je kunt alleen maar luisteren naar de klant, heldere verwachtingen scheppen, afstemmen of deze aansluiten op wat de klant wenst om ze daarna waar te maken.

Ik kon mijn klanten in dit geval gelukkig tevreden stellen met een grote kom vla, gevolgd door een ijsje! Volgende keer pizza: nieuwe ronde, nieuwe kansen! :-)

foto_sanderSander van Hoek

werkt bij Kubus Self-storage als Operationeel Directeur. Onder andere het commerciele beleid, de bedrijfsprocessen en people management vallen onder zijn verantwoordelijkheden. Optimaliseren! is wat hem drijft.