Beroepenweek

27 maart 2015

‘Sander, wil jij iets doen?’ was de vraag toen ik binnen kwam op kantoor. “Natuurlijk! Wat?” (soms moet je risico’s nemen :-)). “Er komen 32 kinderen uit groep 7 van Basisschool De Kinderbrug bij ons langs in verband met ‘Beroepenweek’. Wil jij een presentatie geven over de beroepen bij Kubus?” Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken! “Fantastisch! Ga ik doen!”. Ik heb weleens gedacht dat het onderwijs in Nederland iets aan mij miste. Het lijkt me een mooi vak om voor de klas te staan en kinderen skills bij te brengen. Omdat ik vind dat ik nóg leukere dingen doe in een commerciële organisatie heb ik daar nooit voor gekozen, maar iedere kans die ik krijg om hulpouder te zijn bij een schoolreis van Daan (mijn zoon van 11) of Puck (mijn dochter van 8) pak ik!

Er komen dus 32 kinderen. Waar moet ik die kwijt? In de hal is de enige optie, maar wel meteen midden in `de business’. Om te komen tot de beroepen maak ik 5 posters die het verhaal als volgt
opbouwen:
1. Wat gebeurt er in de wereld om Kubus heen?
2. Welke rol speelt Kubus daar in?
3. Waar doen we dat mee? (nu gaan we naar de mensen…)
4. Welke beroepen zijn er binnen Kubus?
5. Waar moeten die mensen goed in zijn?

2000px-Rubik's_cube.svgHet is vrijdagochtend half tien en de bus komt aan! De posters hangen al, er liggen 32 Wicky’s, Kit Kat’s, Zakjes Winegums, kleurstiften en (natuurlijk) Rubik’s Cubes! 32 kinderen komen de receptie in, pakken een Wicky en gaan direct de hal in. Het loopt gestroomlijnd, hahaha. Het is rumoerig, want allemaal bij elkaar is het een behoorlijke groep!

Ik probeer wat stilte te krijgen om mijn verhaal te beginnen. “Goedemorgen, allemaal” *het rumoer gaat door. “Goedemorgen” *het rumoer wordt iets minder, maar stopt nog niet. “Je moet dit doen” zegt een meisje en ze steekt 1 arm omhoog. Ik volg haar voorbeeld en steek mijn arm omhoog. Ik zie nog 31 armen omhoog gaan en het is ineensstil. Wow wat een systeem!

Ik begin mijn verhaal: “Welkom bij Kubus, ik ga jullie iets vertellen over de beroepen bij ons Als jullie iets willen vragen, gewoon doen!” en krijg meteen de 1e vraag. “Waar zit de grootste opslagruimte?”. Ik heb een perfect opgebouwde presentatie (vind ik ;-)), ben de hele dag bezig met onze organisatie; klanten, sales, bedrijfsprocessen, IT, HR maar op de eerste vraag weet ik even geen antwoord hahaha. “Die zit boven” zeg ik. Ik bedenk me dat ik wel weet wat daar de vierkante meterprijs van is, maar dat is geen antwoord op de vraag…

Groep 7 heeft snel door waar onze klanten opslagruimte voor nodig hebben, en hoe Kubus die behoefte invult met gebouwen, mensen en computers. Het valt me op hoe `wijs’ ze zijn en hoe snel ik met ze kan schakelen. We gaan naar de beroepen binnen Kubus. “Wie is het belangrijkst binnen een bedrijf?” vraag ik. Het antwoord dat ik eigenlijk al een beetje verwachte komt meteen van 3 kinderen; “De directeur!” zeggen ze. Met een grijns op mijn gezicht zeg ik: “Nou… bij veel bedrijven is dat wel zo, maar bij Kubus niet! Bij ons zijn de mensen die klanten helpen het belangrijkst”. Ik laat ze ons organogram zien waarbij directie onderaan staat en de vestigingsmedewerkers bovenin. Oei, lastige vraag uit de zaal; “Maar iedereen is toch even belangrijk?”. “Ja daar heb je ook wel gelijk in, zeg ik.

We gaan naar het beroep van Amanda; Assistent Operationeel Directeur. Ik vertel dat als de vestigingen een nieuwe pen nodig hebben ze bij Amanda moeten zijn. :-) “Wat moet Amanda goed kunnen?” vraag ik. “Die moet dingen kunnen regelen!” hoor ik. Bingo! Regelen is dé competentie voor haar functie. “Maar…” vervolg ik, “het moet wel een goedkope pen zijn! ;-) Wat moet ze daar voor kunnen?”. “Ze moet kunnen zoeken op internet!” hoor ik uit de groep. Weer bingo!

klaspresentatie

“En een vestigingsmanager?” vraag ik. “Communiceren!” wordt er geroepen. Wow denk ik ook dit antwoord is weer ‘spot on’. We bespreken alle beroepen en ik moet zeggen dat ze precies weten waar iemand goed in moet zijn op welke functie! Het is inmiddels half elf en na een ronde langs onze opslagruimtes op de begane grond ronden we af. Zo georganiseerd als ze binnen kwamen gaan ze via de receptie weer naar buiten de bus in. Onderweg gaat het snoep, de viltstift en de Rubik’s Cube mee.

Ik krijg een flink compliment van de juf: “Je hebt talent als meester” lacht ze me toe. Het was een geslaagde ochtend.

In de auto op weg naar Rotterdam denk ik nog na over de lastige vraag of iedereen nu even belangrijk is… In mijn filosofie sta ik ten dienste van de vestigingen zodat zij kunnen doen waar het om draait: de klant centraal stellen. Mijn conclusie is dat de mensen op de vestigingen toch belangrijker zijn dan ik :-). Als ik er een dag niet ben, gaat Kubus gewoon door. Als er een niemand achter de balie zit om klanten te helpen gebeurt er helemaal niets!

foto_sander Sander van Hoek

werkt bij Kubus Self-storage als Operationeel Directeur. Onder andere het commerciele beleid, de bedrijfsprocessen en people management vallen onder zijn verantwoordelijkheden. Optimaliseren! is wat hem drijft.