5 tips voor het maken van keuzes!

26 maart 2014

kiezen-kubus-opslagDe gemeenteraadsverkiezingen zijn net achter de rug en de opkomst was historisch laag. Dit lijkt in te gaan tegen de trend om meer invloed op ons leven te hebben en onze eigen keuzes te maken.

Het lijkt erop dat mensen wel van keuze houden, maar niet van kiezen. Waarom? Het is nogal wat. De voor- en nadelen van de keuze afwegen, een beslissing nemen met de kans op spijt krijgen van de keuze die je gemaakt hebt.

Gelukkig heeft ons onderbewustzijn daar iets op gevonden! Als de keuze die je gemaakt hebt niet in lijn ligt met je gevoel ontstaat cognitieve dissonantie. Als dit optreedt, zal je onderbewust gaan redeneren naar de keuze die je gemaakt hebt om je gevoel en je verstand om 1 lijn te krijgen en je uiteindelijk toch bereikt wat je wilt; cognitieve consonantie. Denk aan de fabel van de Vos en de druiven; wanneer het hem niet lukt om ze te pakken te krijgen besluit hij dat hij ze toch niet écht wilde omdat ze zuur waren…

Om je te helpen beter te kiezen volgen hier 5 tips:

1. Probeer bewust te kiezen
Kijk naar het doel dat je wilt bereiken en vraag je af of de keuze ertoe bijdraagt. Vraag jezelf af waarom je iets wilt.

2. Maak een lijstje met de voor- en nadelen
Geef ze een cijfer van 1 tot 10, maar ook een waardering van 1-10 want niet alles is even belangrijk.

3. Slaap er een nachtje over
Soms ziet de wereld er de volgende morgen anders uit. Probeer niet ’s nachts de keuze te maken; daar zijn die 16 uur overdag voor!

4. Klankbord met anderen
Je maakt zelf je keuzes maar het kan je helpen om helder te krijgen wat je er zelf van vindt.

5. Leer van je keuzes
Als je een vorige keer een verkeerde keuze hebt gemaakt, vraag je dan af wat je anders had moeten doen en probeer dit te gebruiken dit in een volgende situatie.

Succes met het maken van je keuzes! Het lezen van dit blog was in ieder geval een goede keuze! :-)